Det kan være svært at trappe ud
Rigtig mange danskere er blevet afhængige af psykofarmaka, og de har svært ved at få hjælp til at trappe ud. Meget få læger ved, hvordan det skal gøres rigtigt, og de officielle anbefalinger er dårlige.
For nogle mennesker er det problemfrit at trappe ud af psykofarmaka, mens det for en ret stor del kan være en udfordrende proces på grund af de abstinenser man kan opleve i et sådant forløb.
Abstinenser er en følgevirkning af at trappe ud af psykofarmaka og det er stort set det samme mønster for de fleste psykofarmaka.
Et udtrapningsforløb er meget individuelt og skal ske i samarbejde med din læge. Forløbet skal tilrettelægges med stort hensyn til dine livsomstændigheder. Og ikke mindst skal du selv være med i udarbejdelse af en udtrapningsplan og evt. justeringer undervejs. Dette er essentielt for, at din udtrapning kan lykkes.
Langsom udtrapning er vigtigt
Derfor anbefales det at gå roligt til værks og begynde med en meget lille reduktion på eksempelvis 10% af den dosis du er på. Lægger man ud med eksempelvis en reduktion på 50%, som mange læger og psykiatere ofte gør, kan man få meget alvorlige abstinenser, såvel psykiske som fysiske, som kan virke meget chokerende og uoverskuelige.
De psykiske abstinenser kan være depression og angst, som ofte vil blive betegnet som tilbagefald og behandlet medicinsk med den medicin, som man ønsker at trappe ud af – og måske endda i større doser.
En vigtig del i en sådan periode er støtte og opbakning fra dine omgivelser. Ligeledes er fællesskab med andre, som går/har gået vejen selv, af stor værdi, da de forstår, hvad du gennemgår, fordi de selv har oplevet det på egen krop.